עם למעלה ממיליון מבקרים בשנים האחרונות, מרכז מורשת בגין חוגג עשור להיווסדו. זו ההזדמנות להיכנס לרגע מאחורי הקלעים של אחד מהמוסדות הפופולאריים בירושלים. פגשנו לשיחה קצרה את מנהל המרכז, מר הרצל מקוב, כדי לשמוע על ההצלחה של הפעילות , על רוחו של בגין וגם על הקשר לירושלים.
מרכז בגין חוגג 10 שנים ואין ספק שכבר היום הוא נחשב לאחד ממוסדות התרבות המוכרים בירושלים, יש עוד לאן להתקדם?
כל ארגון נבחן בשגרה שלו ובמה שהוא מחדש. למשל אם אנחנו מקיימים אירועים בשגרה, אז צריך ליצור כל הזמן אירועים חדשים ולהגדיל את כמות המבקרים. מבחינת החידושים של המרכז, אנחנו מגדילים את ספקטרום הפעילות כמו לדוגמה מרוץ בגין שהוא למעשה פעילות דרך רחובות ירושלים. דוגמה נוספת, היא יצירה של שיח אקדמי בתוך המרכז עם דוקטורנטים וכתיבה אקדמית סביב דמותו של בגין. פתחנו גם שלוחה בקרית אתא של פעילויות תרבות באזור הצפון.
מה באמת מייחד את מרכז מורשת בגין ממוסדות תרבות אחרים?
יש שני דברים מרכזיים שמייחדים את מרכז בגין. הראשון הוא שאנחנו עושים את הפעילות באורו של בגין עם דגש על צניעות ועבודה עצמית. כלומר, הפעילויות באות מבפנים ולא דרך הפקות חיצוניות. הדבר השני הוא הקהל. באים אלינו צעירים ומבוגרים, דתיים וחילוניים וחתך אוכלוסיה רחב. הצלחנו לפרוץ את הגבולות של "השבטים הישראליים".
מה המטרות בהם אתם מתמקדים חוץ ממורשת בגין?
המרכז עוסק בפעילות חינוכית ותרבותית ברוחו של מנחם בגין. הגישה הזו היא מאוד רלוונטית ורצויה להרבה שאלות שמתעוררות בחברה הישראלית. למשל, כל נושא הצדק החברתי שעלה לכותרות הוא משהו שבגין דיבר עליו עוד בשנות ה-50. אנחנו מציעים התמודדות עם סוגיות שונות בחברה דרך ההשקפה של בגין.
מה ביקור במרכז בגין עושה לאנשים? אילו תגובות אתה מקבל?
זה מתחלק לפי גילאים. אצל אנשים מבוגרים יותר שזוכרים את בגין, התגובה היא נוסטלגית ורגשית. ליוויתי פעם חייל צעיר שביקר במרכז יחד עם בת דודתו האמריקאית ואמר לה "עכשיו אני יודע למה אני הולך לצבא". כלומר, לפגוש דמות שהקדישה עצמה למדינת ישראל, יוצר אצל אדם צעיר מודל לחיקוי.
איך אתה רואה את המרכז בעוד 10 שנים?
עברנו כבר את רף מיליון המבקרים. המטרה היא להמשיך בכיוון שלנו וליצור דברים חדשים. חשוב לנו להיות עם יד על הדופק ולהיות נוכחים בכל השינויים הדיגיטליים כמו פייסבוק וכדומה. דוגמה נוספת היא שלאחרונה הוצאנו סיור בשילוב של אייפד.
בנוגע לדמותו של בגין, איזו תכונה לדעתך הפכה אותו למנהיג?
היושרה שלו שגרמה לאנשים להאמין לו. בזכותה אנשים האמינו למה שאמר ולזה שהיה באמת צנוע ולא כגימיק. הוא גם היה איש אוהב, תכונה שאנשים הרגישו והעריכו.
איך נער צעיר במציאות שלנו יכול להתחבר לדמותו של בגין?
העולם של הצעירים היום הוא מאוד אינדיבידואלי. ובגין הגיע מתפיסה אינדיבידואלית אבל גם היה מאוד מחובר לקולקטיב, לעם. הוא לא היה מנותק ואפשר ללמוד מהדבר הזה כדי להגיע בסוף להגשמה עצמית.
איך דמותו של בגין נתפסת בעולם?
תיירים יהודים מתחברים לבגין גם כי ההשקפה שלו עסקה הרבה ביהדות העולם. לא במקרה יש קורס שלם על בגין בישיבה יוניברסיטי. בגין גם היה הראשון שהושיט יד לנוצרים האוונגליסטים. יש ציטוט ידוע שלו שהוא אומר שאין לנו יותר מדי ידידים בעולם שנוכל להיות סלקטיביים.
מורשת בגין, המושג הזה הוא רק מושג או אידיאל או אולי זיכרון?
כמובן גם וגם וחשוב להגיד שזה משהו מאוד מוחשי. בנוסף לזה שהוא היה פוליטיקאי, בגין היה איש הגות, הוא כתב המון ונאם הרבה בנושאים של השקפה.
מקוב, לשעבר יו"ר תנועת בית"ר העולמית ומנהל לשכת ראש הממשלה תחת יצחק שמיר, הוא בעל ניסיון רב בפעילות ציבורית ונטוע עמוק בהוויה של ירושלים.
מה ירושלמי בעיניך?
שוק מחנה יהודה, אני מקפיד להיות בו בכל שישי בבוקר.
ומה ישראלי בעיניך?
הישירות.
מסעדה ירושלמית אהובה?
עזורה בשוק מחנה יהודה.
למעלה מ-2000 כתבות והמלצות
חברת התיירות "סמארט תור" מתחדשת במתחם משודרג להשכרת אופניים ממגוון...
המקום הטוב ביותר לחוות את הקסם של ירושלים, את ההיסטוריה והייחודיות...
רק במזרח התיכון יכול גרגר החומוס הקטן לעלות לדרגת מלך הקטניות. בעוד...
המקום הטוב ביותר לחוות את הקסם של ירושלים, את ההיסטוריה והייחודיות...
יש ימים שכל מה שרוצים לעשות זה להישאר בין הסדינים, לשבת על ארוחת בוקר...
באופן תיאורטי זה אפשרי לבקר בירושלים מבלי ללכת לעיר העתיקה, אבל אם...
הצבא צועד על קיבתו, אבל הירושלמי לא צועד בכלל לפני שהוא טועם משהו...
רק במזרח התיכון יכול גרגר החומוס הקטן לעלות לדרגת מלך הקטניות. בעוד...
ירושלים היא מעל לכל עיר של רוחניות ותרבות כיאה לבירת ישראל, ועל כן התייר...
לא נמצאו תוצאות להצגה
Text text text
|
||