לרקע המוזיקה האתנית השולטת בירושלים מגיע פסטיבל העוד הבינלאומי, אותו מארח בית הקונפדרציה. העוד, כלי מיתר שהקדים את הקתרוס וסב סבי כל כלי המיתר של ימינו, הוא כבר ירושלמי מקומי, בין אם תלוי על נגן רחוב ובין אם תלוי על קיר מסעדה.
רק בפסטיבל העוד של שנת 2009 אפשר לראות ולחוות תזמורת ערבית מלאה מנגנת נעימות סוריות ולהקה של ישראלים צעירים מנגנים נעימות בדואיות בהשפעת ג'אז, בעודם שרים מילות משוררים מהתקופה הציונית המוקדמת. ולא לשכוח את סגנון הרגאיי של נכדו של אחד המלחינים היהודים-עירקים (עירק'נ'רול). ורק בפסטיבל העוד אפשר לראות מה מקשר בין כל הנ"ל.
ראש העיר, ניר ברקת, כתב בתצהיר שירושלים הינה היא מלאה בניגודים ומחלוקות, עיר רב תרבותית של ממש שכוללת מגוון של אמונות ודעות. תרבות הינה דרך נפלאה ליצור קשרים, מפגש בין תרבויות והיכרות עם אחרות. הוא הוסיף ואמר שהוא מאמין שיש בכוחה של התרבות לתת השראה להתחדשות בעיר.
פסטיבל העוד השנה ייערך בתאריכים 12-26 בנובמבר, עם מגוון רחב של קונצרטים בבית הקונפדרציה, בית שמואל ותיאטרון ירושלים. כמו בשנים עברו, הפסטיבל יארח נגני עוד ומוזיקה מזרחית בינלאומיים, מכל המזרח התיכון ומעבר לו, כולל סודהה רוגנת'אן מהודו (בתמונה, בסארי), הרכב אן כורדייס מיוון (תמונה ראשית), והטורקי האמריקאי עומר פארוק טקבילק (בתמונה, על יד הים), בנוסף כמובן לכישרון ישראלי מקומי.
אחד הירושלמיים שיינגנו בפסטיבל, כבר בשנה השביעית, הוא אלעד גבאי (בתמונה, עם קאנון). גבאי ניגם בעבר עם הרכבים ירושלמים רבים, כמו אתניקה ועדן מקדם, וגם סולו. ולמרות שגבאי ידוע בעיקר כנגן קאנון, הוא יוציא גם את העוד האמין לרגל הפסטיבל.
"אנגן בסגנון הישראלי, שהוא דומה לטורקי, הערבי והיווני כולם יחד," גבאי אמר לאתר Jerusalem.com. "מה שכל כך יפה בנגני עוד ישראלים הוא שהם לוקחים סגנונות מכל עבר והופכים אותם לג'אנר עצמאי."
גבאי, יחד עם מאיר הראל, וזמר הרוק ערן צור, ינגן שיריו של המשורר מהמאה ה-16 רבי ישראל נג'ארה. בעוד שחלק מנגינותיו של נג'ארה ידועים ומוכרים ביהדות מערב ומזרח כאחד, כמו יה ריבון, ישנן רבות אחרות שנותרו חבויות במשך שנים. בעזרתו האקדמית של פרופסור אדווין סרוסי, ההרכב פצח רבים מניגוניו של הרב נג'ארה שינוגנו בפעם הראשונה במופע.
"לצור ולי סוג של דיאלוג מוזיקלי," אמר גבאי. "יש לו גיטרה אקוסטית וקונטרבאס, ואני מצטרף אליו בכלי הנגינה שלי."
גבאי מאמין שבעוד שחלקה הגדול של ישראל עדיין ממוקדת על מוזיקת הפופ, אופיה המיוחד של ירושלים גורם לה להיות יותר פתוחה לסוג רגוע זה של מוזיקה אתנית.
"המוזיקה הזו עדיין רחוקה מליבו של הישראלי הממוצע, אבל בירושלים המצב שונה לגמרי. בתחילה היו רק מעט אנשים באים למופעים שלי, אבל הקהל פשוט ממשיך לגדול ולגדול ולגדול."
לפרטים מלאים על הפסטיבל אפשר לבדוק את לוח האירועים של Jerusalem.com או באתר הבית של בית הקונפדרציה, כאן.
תמונות באדיבותה של תמר גבאי, מנהלת יח"ץ, וגרג ביילאריאן נאראדה.
למעלה מ-2000 כתבות והמלצות
חברת התיירות "סמארט תור" מתחדשת במתחם משודרג להשכרת אופניים ממגוון...
המקום הטוב ביותר לחוות את הקסם של ירושלים, את ההיסטוריה והייחודיות...
רק במזרח התיכון יכול גרגר החומוס הקטן לעלות לדרגת מלך הקטניות. בעוד...
המקום הטוב ביותר לחוות את הקסם של ירושלים, את ההיסטוריה והייחודיות...
יש ימים שכל מה שרוצים לעשות זה להישאר בין הסדינים, לשבת על ארוחת בוקר...
באופן תיאורטי זה אפשרי לבקר בירושלים מבלי ללכת לעיר העתיקה, אבל אם...
הצבא צועד על קיבתו, אבל הירושלמי לא צועד בכלל לפני שהוא טועם משהו...
רק במזרח התיכון יכול גרגר החומוס הקטן לעלות לדרגת מלך הקטניות. בעוד...
ירושלים היא מעל לכל עיר של רוחניות ותרבות כיאה לבירת ישראל, ועל כן התייר...
לא נמצאו תוצאות להצגה
Text text text
|
||