אירוע זה כבר הסתיים
לחצו כאן לצפייה בכל אירועי השבוע בירושלים >
כמו עוף החול המיתי, בית הכנסת החורבה של ירושלים עולה מתוך האפר, אך כמו הכול בעיר העתיקה העתיד אינו כה מרשים אם לא יודעים אודות העבר. למרבה המזל, חזיון אורקולי חדש וחינמי המוקרן על קירו המזרחי העצום של בית הכנסת מביא את עברו של האתר היישר לתוך ההווה.
סיפורו של בית הכנסת החורבה, שעכשיו שוקם, ידוע לרבים מהמבקרים לרובע היהודי של העיר העתיקה. הבניין השתלטני, שמוכר בשל הכיפה הענקית שלו, היווה מרכז לחיי היהדות של ירושלים (מעבר לכותל המערבי, כמובן) מאז שנבנה במאה ה-19, על חורבותיו של בית כנסת שנבנה על ידי תלמידיו של רבי יהודה החסיד במאה שלפני-כן. לבית הכנסת ניתן השם חורבה, ולמרבה הצער הוא מילא אחר ייעוד שמו. בית הכנסת הופגז על ידי הלגיון הערבי בשנת 1948 לאחר שכבשו את העיר העתיקה, והוא נותר במצב של הרס במשך שנים. מאז שנת 1967 תכניות רבות הוצעו לשחזור האתר שהיה מרכזו הפועם של הקהילה היהודית בירושלים, אבל מאז 1977 ועד לאחרונה כל מה שעמד באתר הייתה קשת גדולה, טביעת רגל סמלית שסימנה את גודל הבניין הקדום, ולעיתים גם עצרו שם סיורים של העיר העתיקה. כלומר, עד אתמול, אז בית הכנסת החורבה נחנך ברב הדרו לקהל החוגג בריקודים.
אבל כמו שירושלים השתנה בשישים ושתיים שנים, כך גם בית הכנסת, ולכבוד החנוכה מופע אורקולי יעטר את קירו המזרחי של בית הספר כל ערב במשך שבוע, מה-17 ועד ל-23 במרץ.
המופע החדש, שמרכז את ההיסטוריה של האתר לכדי אירועי של 12 דקות, נמנע מהמלכודות של סרטי הדרכה חינוכיים ונוקט במקום בגישה אמנותית יותר ושובה יותר.
"העבודה על המופע הייתה חוויה עצומה," אומרת עמית שי מ"עמית הפקות", החברה שהפיקה את המופע. החברה הפיקה בעבר אירועים שונים ומפורסמים ברחבי הארץ, כמו יום-הולדת 60 למדינה, פסטיבל עמק רפאים ושבוע הספר היהודי. "ניסינו להעביר לצופים את סיפורו המיוחד של בית הכנסת החורבה ואת הרגש הגדול כלפי המקום. מכאן יוצא אור לעולם, כאן הרגישו את לב ירושלים".
המופע מורכב מקולאז' של מוזיקה, וידאו, תמונות, אורות וצלילים כדי לקחת את הצופים דרך ההיסטוריה החשובה של המקום.
"זה באמת מדהים על הקיר הענקי," אומר ניסים ארזי, שעומד בראש החברה לשיקום ולפיתוח הרובע היהודי, ושהיה מעורב מאז ראשית הפרויקט. "זה קיר של 24 מטר זה הולך להיות מופע חי, והוא יראה הכול מזמנים קדומים ועד להיום. אני בהחלט קורא לציבור לבוא לראות את המופע."
וכמובן שהחורבה איננה המופע היחידי בעיר. כפי שארזי מסביר בעצמו, העיר העתיקה מארחת פסטיבלים כל הזמן. ובמרחק הליכה קצר משם, על יד שער יפו אפשר למצוא את החיזיון הלילי של מגדל דוד, חזיון אורקולי מדויק ומורכב המחייה את ההיסטוריה של העיר.
למרות שאין עדיין תכניות להפוך את המופע של החורבה לקבוע, כמו החיזיון הלילי, ארזי אומר שתוך שבוע החורבה תארח אירוע נוסף- חנוכת פרוכת נפוליאון, פרוכת לארון קודש שנחשבה כאובדת בשנת 1948, אך שנמצאה לאחרונה במוזיאון בחיפה. הפרוכת קרויה על שמו של הקיסר הקטן כי היא עשויה הבד מעילו, שניתן למשפחת לוריה ממזרח אירופה כמתנה לאחר שעזרו לנפוליאון. בן משפחת לוריה נתן את הפרוכת לבית הכנסת החורבה כשהגיע לירושלים, והיא כיסתה את הארון עד להשמדתו.
למעלה מ-2000 כתבות והמלצות
חברת התיירות "סמארט תור" מתחדשת במתחם משודרג להשכרת אופניים ממגוון...
המקום הטוב ביותר לחוות את הקסם של ירושלים, את ההיסטוריה והייחודיות...
רק במזרח התיכון יכול גרגר החומוס הקטן לעלות לדרגת מלך הקטניות. בעוד...
המקום הטוב ביותר לחוות את הקסם של ירושלים, את ההיסטוריה והייחודיות...
יש ימים שכל מה שרוצים לעשות זה להישאר בין הסדינים, לשבת על ארוחת בוקר...
באופן תיאורטי זה אפשרי לבקר בירושלים מבלי ללכת לעיר העתיקה, אבל אם...
הצבא צועד על קיבתו, אבל הירושלמי לא צועד בכלל לפני שהוא טועם משהו...
רק במזרח התיכון יכול גרגר החומוס הקטן לעלות לדרגת מלך הקטניות. בעוד...
ירושלים היא מעל לכל עיר של רוחניות ותרבות כיאה לבירת ישראל, ועל כן התייר...
לא נמצאו תוצאות להצגה
Text text text
|
||