במדינתנו הקטנה, בה למשוררים יש הכרה כמעט כמו, אם לא יותר מכוכבי כוכב נולד, לאה גולדברג אינה יוצאת מהכלל, והשם מחזיק במשקל רב והשפעה רבה על רבדים שונים בתרבות הארץ-ישראלית. גולדברג ידועה בארץ, ובייחוד בירושלים כסופרת ילדים מוכשרת, ובשל ההיקף הרחב של יצירתה: שירה, שירים מולחנים, מחזות וביקורת הספרות. שנת 2011 מציינת 100 שנה להולדתה של המשוררת, ואירועים שונים מתקיימים בכמה וכמה מקומות בירושלים החוגגים את השפעתה הרחבה על התרבות היצירתית, ביניהם קונצרטים, הקראות מחומרי המשוררת והופעות שונות.
בתמול שלשום, מסעדה ובית קפה ספרותי ייחודי בירושלים שנקרא על שם אחד מספריו של זוכה פרס הנובל לספרות ש"י עגנון, יעלו על הבמה היום, ה-22 לנובמבר, שלושה מוזיקאים מוכשרים לנגן כמה מהלחנים של לאה גולדברג, ויעמיקו בסיפור חייה ובאישיותה של אחת מהמשוררות המשפיעות והנערצות ביותר בארץ.
שבוע הספר העברי, שהתקיים מוקדם יותר השנה, גם הוא ערך מספר אירועים לכבוד חיי המשוררת, ביניהם סדנת יצירה לילדים בהשראת סיפוריה של גולדברג בבית אבי חי, כמו כן גם בקניון מלחה הועלתה הופעה בעיבוד מקורי לספר הילדים "דירה להשכיר". בחודש ינואר, עבודותיה של גולדברג הועלו בקונצרט שכיוון לחקור את נקודת המפגש שבין מוזיקה ושירה, בו הופיעה היוצרת והזמרת המוכשרת רונה קינן. ובאוקטובר עוד צפוי לנו מפגש עם שיריה של לאה בהופעה מיוחדת של הפייטן דוד מנחם ושם טוב לוי, המתכוון לחקור שירה יהודית לאורך הדורות, עם טקסטים של לאה גולדברג שיוצגו יחד עם טקסטים של רבי אברהם אבן עזרא - הפילוסוף הספרדי מימי הביניים.
אף על פי שגולדברג חיה חלק גדול מחייה בתל אביב, היא עברה לירושלים בתחילת שנות החמישים, והפכה לפנים מוכרות ברחובות ירושלים ובעיקר בסצנה הספרותית הירושלמית, היא גם כיהנה כמרצה מן המניין באוניברסיטה העברית, שם ייסדה ופיתחה את החוג לספרות השוואתית. היא הלכה לעולמה בירושלים בשנות ה-70, והיא בת 58 בלבד.
המחווה של תמול שלשום לגולדברג מתמקדת בשלושה מוזיקאים: איתן דרור (בתמונה), שגם מארגן את האירוע כולו, סנדרה צ'רנס ואלעד דוד, המפרשים את שיריה של גולדברג. דרור, שכרגע הוציא את אלבומו השני "הרצל אמר", יופיע עם מבחר של עיבודים מיוחדים ומקוריים שלו לשיריה של לאה גולדברג, ובין לבין יספר את סיפור חייה.
דרור, שיצירתו המקורית שואבת השראה רבה מלאה גולדברג, מעיד שהקסם שלה הוא אוניברסלי כמעט. "היא נכנסת ללבם של אנשים רבים" הוא מספר לירושלים ברשת. עבור דרור, המילים של גולדברג עדיין מהדהדות כיום, ומהוות עדות חיה לחשיבות ולמקום שהיא תופסת בנוף התרבותי הישראלי. "עברו 40 שנה מאז שהיא נפטרה, ושירתה עדיין מושמעת היום ברדיו", הוא מספר. "כשאני נכנס לחנות ספרים, אני רואה ספרים שלה, שנכתבו לפני למעלה מ-60 שנה, והם עדיין מוצגים על המדפים".
דרור מציין שערב המחווה של תמול שלשום ללאה גולדברג מבחין עצמו משאר האירועים המתקיים השנה בירושלים בגישה הייחודית שלו לגולדברג, המציגה את עבודות הפרוזה והשירה שלה באופן הרמוני. כמו כן, אי אפשר להתעלם מהניחוח הספרותי המיוחד הנמצא בתמול שלשום, בית הקפה שהפך להיות ציון דרך ועומד במרכז הסצנה הספרותית והמוזיקלית של ירושלים, והוא מושלם לאירוח אירוע שכזה. "אם הייתי רוצה להזמין אותה להופעה [שלי], הייתי מזמין אותה לתמול שלשום", אומר דרור בגאווה.
למעלה מ-2000 כתבות והמלצות
המקום הטוב ביותר לחוות את הקסם של ירושלים, את ההיסטוריה והייחודיות...
יש ימים שכל מה שרוצים לעשות זה להישאר בין הסדינים, לשבת על ארוחת בוקר...
באופן תיאורטי זה אפשרי לבקר בירושלים מבלי ללכת לעיר העתיקה, אבל אם...
הצבא צועד על קיבתו, אבל הירושלמי לא צועד בכלל לפני שהוא טועם משהו...
רק במזרח התיכון יכול גרגר החומוס הקטן לעלות לדרגת מלך הקטניות. בעוד...
ירושלים היא מעל לכל עיר של רוחניות ותרבות כיאה לבירת ישראל, ועל כן התייר...
לא נמצאו תוצאות להצגה
Text text text
|
||