אירועים בירושלים

התזמורת הסימפונית ירושלים - רשות השידור: שולהוף


התזמורת הסימפונית ירושלים - רשות השידור: שולהוף בתאריך 14.12.2011

     
Wednesday dec 14th

התזמורת הסימפונית ירושלים - רשות השידור מציגה: מיצירתו של שולהוף שנספה במחנה הריכוז וולצבורג

 

14,‬ בדצמבר, ד'  20:00 | אולם הנרי קראון, ירושלים

 

משדות בוהמיה ויערותיה/ מתוך מולדתי: סמטנה/ קונצ'רטו לפסנתר ולתזמורת ארווין שולהוף/ סימפוניה מס' 3 (ריינית) שומאן  


בספרו "וכל השאר רעש", שתורגם לאחרונה לעברית, כותב אלכס רוס: "השואה הביאה לא רק לחיסולם של מיליוני יחידים‪ ‬אלא גם לחיסולן של אסכולות הלחנה שלמות. סגנון אמצע הדרך הנמרץ והאקלקטי שפרח בברלין, בווינה ובפראג בין שתי מלחמות העולם נמחה לחלוטין. אחד הקורבנות הבולטים ביותר היה המלחין‪ ‬הצ'כי-יהודי ארווין שולהוף".

 

שולהוף המלחין היהודי ממוצא גרמני, נולד בפראג ונספה בשואה במחנה הריכוז וולצבורג. הוא היה מחלוצי השילוב של זרמים אמנותיים במוסיקה ובמהלך חייו התנסה בשילוב של מוסיקה עם זרמים כגון דאדא, אקספרסיוניזם, ריאליזם סוציליסטי וג'אז. הוא הקדים את ג'והן קייג' בכ-30 שנה ובשנות ה-20 כתב קטע דומם לפסנתר - יצירה מוסיקלית שבה לא נשמע אף צליל.

 

בעשור האחרון אימץ שולהוף את הריאליזם הסוציאליסטי והרחיק לכת כאשר חבר בהדרגה לגורמים קומוניסטים בפראג והלחין את "המניפסט‪ ‬הקומוניסטי", בעל צביון פוליטי מפורש. בעקבות הסכם מינכן ופלישת הנאצים לצ'כוסלובקיה נאלץ שולהוף לרדת למחתרת והופיע בשמות בדויים. ב-1940 פנה לבריה"מ בבקשה לקבל אזרחות סובייטית ובקשתו נענתה. בטרם היה סיפק בידו לצאת את גבולות צ'כיה הוא נתפס על ידי הנאצים וביוני 1941 נשלח שולהוף למחנה הריכוז‪ ‬וולצבורג, סמוך לווייסנבורג, בוואריה, שם הוא נפטר ב-18 באוגוסט 1942 משחפת‪.‬

 

במסגרת הסדרה הקלאסית שלה תבצע התזמורת הסימפונית ירושלים - רשות השידור את הקונצ'רטו לפסנתר ולתזמורת של שולהוף, אחת היצירות המוקדמות שלו שנכתבה ב-1913. את התזמורת יוביל אורח נדיר, שלא מרבה להופיע בארץ, המנצח ישראל ינון. ינון פרץ לתודעה העולמית כאשר תקליטור הבכורה שלו, שהוקדש למוסיקה התזמורתית של ויקטור אולמן, זכה ב 1993 בפרס מבקרי התקליטים הגרמניים. התקליטור, שזכה לשבחים מטעם המגזינים המובילים בעולם, פתח בפניו באחת את דלתותיהן של רבות מהתזמורות האירופאיות המובילות. לצד הרפרטואר הסימפוני והאופראי המקובל, התמקד ינון בשחזור והחייאה של יצירות סימפוניות ואופראיות שנכתבו על ידי מלחינים יהודיים, בהם גם אלו שנרצחו בשואה.

 

תחת שרביטו של ינון תופיע בקונצרט הזה הפסנתרנית מיכל טל, מן השורה הראשונה של המוסיקאים בארץ, מציגה בהופעותיה הרבות בארץ ומחוצה לה "ביצוע עוצר נשימה", "הופעה מחשמלת" ו"אצבעות בעלות דמיון". הקריירה הרבגונית שלה כוללת נגינה סולנית וקאמרית, וכן הוראה והדרכה בקורסים רבים וכיתות אמן בארה"ב, אירופה והמזרח הרחוק. 

 

הקונצרט יפתח ב"משדות בוהמיה ויערותיה" (מתוך מולדתי), ביטוי מזוכך של רוח המאה ה-19 מאת סמטנה, שכל מאווייו התרכזו במאבק הפוליטי הצ'כי. היא נהגתה על ידי ליסט כצורה מוסיקלית אידיאלית למיזוג רעיונות מוסיקליים עם תכנית מוגדרת (נרטיווית). משום כך, אך טבעי הוא שדווקא צורה זו נבחרה לשמש כאמצעי למפעל שהוא רומנטי במהותו: ייסוד נרטיב לאומי באמצעות מוסיקה. כזה היה טיבו של הפרויקט של סמטנה, עת החל בכתיבת מולדתי - מחזור שאפתני של שש פואמות סימפוניות, המספרות סיפורים מתוך המיתולוגיה של צ'כיה ומתארות את נופיה.


בסיום הקונצרט תבצע התזמורת את הסימפוניה מס' 3,‬ ריינית, מאת שומאן. את הסימפוניה מס' 3 חיבר שומאן מספר חודשים לאחר שהתמנה לתפקיד המנהל המוסיקלי המוניציפלי של דיסלדורף, השוכנת על נהר הריין. זו היתה תקופה טובה בחייו. שומאן חש מוערך אישית ומקצועית, וזכה להכרה ראשונית כמלחין מוביל בגרמניה. כדי להתוודע לאזור יצאו רוברט וקלרה לשייט בריין, באזור שמדרום לקלן. בקלן הגה שומאן את הרעיון לחבר סימפוניה, אותה תאר למו"ל שלו כ"מבטאת פה ושם נגיעות של צבע מקומי". כך זכתה הסימפוניה מס' 3 לכינוי "הריינית". הפרק הרביעי בסימפוניה שואב ככל הנראה את השראתו מההכתרה רבת ההדר של הקרדינל הארכיבישוף גייסל בקתדרלה הגותית המרשימה בקלן.

 

מחיר: ‪170‬ ו-‪150‬ ₪

מידע נוסף וכרטיסים: התזמורת הסימפונית ירושלים ‪1-700-70-4000‬, או קופות התיאטרון   

get-tickets
get-tickets

רחוב מרכוס 20

preloader

ה ירושלים מפת התיירות

הדפס
Text text text